5 min read

Hoe zoek, vind en overtuig je jouw nieuwe werkgever? Onze tips om slim te solliciteren.

Overtuig jouw toekomstige werkgever met deze tips om te solliciteren

Daar sta je dan, aan het begin van een nieuwe zoektocht, een nieuw sollicitatieproces. Dat proces voelt vaak als een lange, onzekere periode. Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn? Met de juiste voorbereiding vind je niet alleen je nieuwe werkgever, maar overtuig je hen ook dat jij dé perfecte kandidaat bent voor de rol. In deze blog delen we tips over hoe je de juiste vacature vindt en waar je op moet letten tijdens het sollicitatieproces. 

Zin om meteen in je zoektocht te duiken?

Voorbereiding begint nog voor je zoektocht

Een nieuw begin is altijd een beetje spannend, dat weten we. Misschien heb je al verschillende vacatures bekeken, of weet je nog niet helemaal waar te beginnen. Je hebt zin om erin te vliegen en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Voordat je erin vliegt, raden we je aan om eerst even stil te staan bij een paar belangrijke voorbereidingen. 

Waar ben je goed in? 

Misschien herken je het wel. Je ziet een vacature en denkt: “Dat is iets voor mij!” En dan slaat plots de twijfel toe. Is die job wel écht iets voor jou? Gaat het wel de juiste richting op, heb je wel genoeg ervaring om deze functie in te vullen? 

Tip: Neem de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten vòòr je in de vacatures duikt. 

  • Wat zijn mijn sterke punten? Ben je goed in probleemoplossend denken of ben je altijd op de hoogte van de nieuwe trends in jouw vakgebied? 
  • Welke job wil ik doen? Wil je een vervolg geven aan je huidige rol, of ben je toe aan iets compleet anders? 
  • Wil ik werken voor een startup, KMO of een groot bedrijf? Elke optie heeft voor- en nadelen, denk er dus goed over na. 

Eens je deze vragen beantwoordt, ga je gericht op zoek naar vacatures die jouw behoeften vervullen. Stap 1: Check! 

Optimaliseer je cv

Je cv is je eerste indruk en de eerste kans die je hebt om de aandacht van een recruiter, HR-manager of hiring manager te trekken. In tegenstelling tot wat velen denken, is een cv niet oneindig lang, maar juist kort en overzichtelijk. 

Hoe pak je dat aan? 

  • Personaliseer je cv: Pas je cv aan per sollicitatie, zodat het precies aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert. 
  • Benoem je prestaties: Voeg een onderdeel toe waarin je jouw belangrijkste vaardigheden en prestaties benoemt. 
  • Schrijf actief: Gebruik actieve werkwoorden.
    ✅ “Leidde projecten die de efficiëntie met 20% verhoogden.”
    ❌ “Verantwoordelijke voor projectmanagement.”

Tip: Wist je dat een recruiter ongeveer zes seconden naar je cv kijkt?
Zorg er dus voor dat je eerste indruk een blijvende indruk is.

Optimaliseer je cv en LinkedIn profiel om goed voorbereid te zijn.

Optimaliseer je LinkedIn profiel

LinkedIn is meer dan een online cv. Ongeveer 4,7 miljoen Belgen gebruiken het netwerkplatform, waaronder ook heel wat bedrijven. Zij gebruiken LinkedIn om vacatures te delen, maar ook om de profielen van sollicitanten te scannen, op zoek naar overtuigende elementen. Zorg er dus voor dat jouw profiel niet alleen volledig is, maar er ook uitspringt: 

  • Kies een professionele profielfoto. Dit is de eerste indruk die werkgevers en recruiters van jou krijgen. 
  • Maak je header relevant. Vermijd generieke termen zoals “Op zoek naar een nieuwe uitdaging”. Wees concreet. 
  • Open to Work. Deze status voeg je makkelijk toe aan je profiel, zodat recruiters meteen weten dat jij actief op zoek bent. Let wel op: misschien wil je niet dat je huidige werkgever hiervan op de hoogte is. 

Nu ben je helemaal klaar om op zoek te gaan naar de beste vacature voor jou! 

Hoe zoek je de juiste vacature

Nu je profiel up-to-date is, je cv geoptimaliseerd is en jij he-le-maal weet waar je naar op zoek bent, is het tijd om effectief aan je zoektocht te beginnen. Maar hoe begin je? Er zijn tenslotte heel wat opties:

  • Ben je flexibel en snel op zoek naar een job (of meerdere jobs), dan is een interimbureau de ideale keuze voor jou. 
  • Hou je graag de touwtjes in eigen handen? Dan kun je terecht op verschillende jobboards om vacatures te vinden. Of duik eens in je eigen netwerk. Wie weet heeft iemand daar dé perfecte job voor jou. 
  • Ben je op zoek naar een beetje meer begeleiding en expertise? Dan raden we je aan om voor een recruitment partner te kiezen. 

De keuze tussen een interimbureau, jobboards, referral of een recruitment partner hangt dus volledig af van jouw noden en wensen. En elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. 

Ben je benieuwd hoe wij het als recruitmentagency aanpakken? 

Wanneer past een vacature bij jou? 

De twijfel slaat toe. De ene vacature vraagt om meer ervaring of specifieke diploma’s, terwijl de ander vooral kijkt naar jouw vaardigheden en eerdere ervaringen. Het is heel normaal om je af te vragen of je wel volledig voldoet aan de eisen van de werkgever. 

Tip: Je hoeft niet te voldoen aan het totaalplaatje. De meeste bedrijven zoeken geen kandidaat die 100%
aan hun eisen voldoet.

Een 70% match is vaak sterk genoeg! De overige 30% kun je vaak bijleren of ontwikkel je op de werkvloer. Daarnaast zien we dat ook soft skills en ambitie steeds belangrijker worden. Duik vooral ook in het bedrijf en haar waarden. Passen die bij jou? Is er ruimte voor persoonlijke en professionele groei? 

De juiste vacature zoeken begint bij zelfinzicht

Hoe overtuig je de recruiter of hiring manager? 

Heb je een vacature gevonden waar je spontaan bij begint te glimlachen en waarvan je hart sneller gaat slaan? Dan kan het sollicitatieproces écht beginnen!

Zorg voor een sterke motivatiebrief 

Je cv mag dan wel je visitekaartje zijn, maar je motivatiebrief is je kans om persoonlijkheid toe te voegen en je enthousiasme te tonen. Dit is hét uitgelezen moment om passie voor de functie en het bedrijf over te brengen. 

Een sterke motivatiebrief is meer dan een herhaling van wat al in je cv staat. Toon hier aan waarom jij de ideale match bent voor de functie. Welke vaardigheden en ervaringen maken jou uniek? Wat maakt dat jij je de missie van het bedrijf aantrekt en hoe kun jij daar een waardevolle bijdrage aan leveren? En niet te vergeten, toon aan dat je het bedrijf kent en maak duidelijk waarom jij hier perfect past. 

Bereid je voor op al hun vragen

Goed nieuws! Je wist een gesprek in de wacht te slepen. Tijd om je grondig voor te bereiden. Wees vooral heel goed voorbereid op de meest gestelde sollicitatievragen zoals: 

Kan je ons iets vertellen over jezelf?
Hiermee wil de persoon voor je zien hoe jij communiceert en hoeveel zelfinzicht je hebt. Focus hier vooral op relevante informatie voor de functie waarvoor jij solliciteert. 

Wat maakt jou de beste optie voor deze functie?
Weet je nog hoe belangrijk personalisatie van je cv is? Zorg ervoor dat je op voorhand al weet welk antwoord je hierop kunt geven. Waarom pas jij zo goed bij deze functie? Heb je bijvoorbeeld bepaalde ervaring of certificaten? 

Hoe kijk jij naar zelfontwikkeling
Perfect! Dit is je moment om aan te tonen dat je leergierig en ambitieus bent. Dat je niet stil zit en dus ook een mooie aanvulling bent bij hun team. 

Blaas ze van hun sokken met slimme sollicitatievragen

Maar een sollicitatiegesprek is ook exact dat: een gesprek. Er is dus ruimte om zelf ook vragen te stellen. “Heb je zelf nog vragen?”, is wellicht de meest bekende afsluiter van een sollicitatiegesprek. En op datzelfde moment zien we kandidaten wat ongemakkelijk ineen krimpen. Maar dit is net hét moment om je interesse te tonen. 

Denk aan slimme sollicitatievragen zoals:

  • Hoe gaan jullie om met interne mobiliteit? 
  • Hoe ziet succes eruit in deze functie? 
  • Wat zijn de grootste uitdagingen voor het team op dit moment?
  • Waarom is de vorige persoon gestopt? 
  • Hoe onderscheiden jullie zich tegenover jullie concurrenten? 
  • Kan ik met een teamgenoot praten? 

Tip: Schrijf deze vragen op voorhand op en neem je voorbereiding er op het moment zelf bij.
Daar is helemaal niets mis mee. 

Durf te onderhandelen

Als alles goed gaat, komt er een moment waarbij het over verloning gaat. Wees voorbereid en ken je waarde. Veel kandidaten weten niet wat ze waard zijn of hoe ver ze mogen gaan. Want onderhandelen over je loon, hoe pak je dat aan?  Denk niet alleen aan een salaris, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibele uren, vakantiedagen, opleidingen en een bedrijfswagen. 

Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Werk je samen met een recruitmentagency, dan kan de recruiter je begeleiden in deze gesprekken. Dankzij hun marktkennis en ervaring kun je het meeste uit deze gesprekken halen!

Na het sollicitatiegesprek: zorg voor een goede follow-up 

De grootste drempel ben je al voorbij: het sollicitatiegesprek. Maar ook na dat gesprek is het belangrijk om op de radar te blijven. Stuur daarom een bedankingsmail om je enthousiasme te uiten. Krijg je feedback na je sollicitatiegesprek? Reageer dan snel en professioneel om je motivatie en interesse te tonen. 

Heb je nood aan ondersteuning tijdens je sollicitatiegesprek?